Verbazingwekkend

Wanneer wij in Utrecht met de TPO scholen bij elkaar zijn is een van de discussiepunten steevast ‘Wanneer gaan we starten met het leren lezen en schrijven?’ Spreken en luisteren, is de algemene mening, staan centraal in (in ieder geval) de eerste 3,5 jaar van de school.

Je wordt echter zo nu en dan keihard ingehaald door de dagelijkse werkelijkheid. Ik had van Michelle al gehoord dat sommige kinderen ook al met Engelse woordjes bezig waren. Opschrijven en lezen. Gisteren werd ik verrast door Fenna. ‘s Middags toen ze de school binnen kwam, kwam ze direct naar me toe; ‘Mag ik je een boekje voorlezen?’ Uiteraard is dat altijd leuk dus ik vroeg haar  om het boekje te pakken dan kon ze het gelijk aan me voorlezen. We gingen  aan tafel zitten in de zaal en tot mijn verbazing kwam ze met een Engels boekje aanzetten.

Als een speer werd het boekje aan me voorgelezen. ‘Wat ontzettend knap van je’, zei ik (en daar hoefde ik geen toneel voor te spelen). Ze wist me ook nog precies te vertellen waar het over ging.

En wij maar discussieren in Utrecht. De realiteit is soms met recht verbazingwekkend!